Mannen KNVB beker Amateurs poulefase Groep 1 01

Schouw 54 54 -01
8232XK
LELYSTAD
tel. 0320-241138

In de eerste bekerwedstrijd mocht het elftal van Marcel Post en Henk de Velde het opnemen tegen Unicum uit Lelystad. De ploeg onder leiding van trainer Eric de Jongh komt uit in de 2e klasse G en heeft ambities om mee te doen om de titel.

Dat het elftal veel kwaliteit heeft kwam er tegen de geelzwarten goed uit. Unicum speelt compact en heeft veel behendige voetballers die aanvallend wel wat met een bal kunnen.

De eerste grote kans kwam op naam van Jochem van Putten. Na een mooie combinatie met Raymon Beuling belandde zijn schot hard op de lat. Daarna volgen er twee goede mogelijkheden voor de thuisploeg. Een paar minuten later dwingt Raymon met een kopbal de keeper tot een redding. In de 33e minuut weet Kevin, die zijn 100e officiële wedstrijd keepte in het DOS shirt, opnieuw knap zijn doel schoon te houden. Allan Bakker kreeg na een fraaie steekpass van Twan Knul ook een grote kans, maar doelman Harmsen wist met een redding met de voet een doelpunt te voorkomen.

Het venijn zat hem in de laatste vijf minuten van de eerste helft. Jochem wist over rechts Twan te bereiken. De spits creëerde zich met zijn loopactie zoveel vrijheid dat hij ineens oog in oog stond met de keeper. Twan bleef uiterst koel en via de binnenkant van de paal in de verre hoek maakte hij de 0-1. Lang kon DOS niet van deze voorsprong genieten, want één minuut later schoot aanvoerder Dyllan Lanser de bal in de kruising. Weer twee minuten later stond de stand op 2-1. Joshua Tijdens waagde een poging vanaf de rand van de zestien en via een DOS been viel de bal achter Kevin het doel binnen.

Ook in de eerste fase van de tweede helft waren er voor beide ploegen de nodige kansen. Het spel golfde op en neer en het tempo bleef ondanks de warmte redelijk hoog. Dat kwam mede ook doordat arbiter Peter Hoving de wedstrijd goed aanvoelde en doorliet spelen daar waar het kon. In het laatste deel van de wedstrijd moest Unicum wat gas terugnemen en begon de conditie bij sommige spelers een rol te spelen. DOS had duidelijk meer wedstrijden in de benen en dat kwam goed van pas. In de 66e minuut kregen de poelänten een vrije bal. Matthijs de Blok zag Mitchell Hooisma op rechts vrijstaan. De rappe buitenspeler bedacht zich dit keer niet. Zijn inzet ging net als de eerste DOS goal via de binnenkant van de paal tegen de touwen. Niet veel later zette Burak Alp, na goed voorbereidend werk van Twan, DOS op een beslissende voorsprong. Een prachtig schot die onhoudbaar in de hoek werd binnen geknald.

De pijp bij Unicum was leeg en ook bij DOS Kampen was het beste er wel vanaf. Grote kansen bleven in het restant van de wedstrijd uit. Een zwaar bevochten zege waarin DOS met inzet en strijd een achterstand om wist te buigen naar een benauwde driepunter. Een mooi resultaat met perspectief. Volgende week zaterdag speelt DOS de tweede bekerwedstrijd thuis om 15.00 uur tegen WVF.

Opstelling DOS Kampen: Kevin Dijkstra, Martijn Barneveld, Nick Notrot, Burak Özturk, Klaas Jan Mulder, Ruben Meijer, Burak Alp, Raymon Beuling (47e Matthijs de Blok), Jochem van Putten, Allan Bakker (53e Mitchell Hooisma), Twan Knul

Door: Jan de Vries