De Maten 8
8265VA
KAMPEN
tel. 038-3313900

In de thuiswedstrijd tegen SDVB heeft DOS geen revanche kunnen nemen voor de 5-1 uitnederlaag tegen de Barnevelders. Sterker nog, na 90 minuten op De Maten staat bijna dezelfde uitslag op het bord: 1-4.

Op de winst van SDVB viel weinig af te dingen. De formatie van trainer Bart Schreuder legde zeker in de eerste helft een prima pot voetbal op de mat en dat was de poelänten lange tijd te machtig. Bovendien speelde DOS de tegenstander met veel balverlies voortdurend in de kaart. Daardoor kwam onze hoofdmacht nauwelijks aan voetballen toe en moest keeper Dijkstra meerdere keren in actie komen om Barnevelds gevaar onschadelijk te maken. In het eerste half uur kan DOS maar een keer dreigend worden, maar Bakker stuurt een vrije trap op een aantrekkelijke plek net naast het Barnevelder doel.

Niet veel later haalt de rechtsbuiten van SDVB de achterlijn en trekt de bal zodanig goed voor dat Zakaria el Biyar het speeltuig simpel kan binnentikken: 0-1. In de 36e minuut rijten de blauwwitten de DOS-verdediging compleet uiteen waarna Milan van Elten het laatst zetje kan geven: 0-2. Het lijkt duidelijk, DOS heeft vandaag een tegenstander die een maatje te groot is. Des te groter is de verrassing als Allan Bakker net voor rust de 1-2 scoort na een van de eerste goed uitgespeelde aanvallen van de poelänten.

Zo gaat DOS met een goed gevoel de rust in en daaruit putten de geelzwarten de nodige energie, want de thuisploeg vliegt uit de startblokken na de thee. Met een flinke portie aanvalsdrift wordt SDVB vanaf de aftrap onder druk gezet, wat enkele hachelijke momenten voor de Barneveldse goal oplevert. Zo kan Alp uithalen na een afgeslagen corner, maar hij krijgt de bal niet door het woud van blauwwitte benen. DOS lijkt herboren, maar weet de gelijkmaker niet op het bord te krijgen. In de 63e minuut breekt de linksbuiten van SDVB door en probeert een medespeler in de '16' te bereiken. Dat lukt niet en Burak Öztürk wil de bal opruimen. Door de snelheid van de bal schiet het leer door en stuit via zijn voet tegen de hand van de linksback. De warrig leidende scheidsrechter Agricola legt de bal tot afgrijzen van alles en iedereen met een geelzwart hart op de stip. Een zwaar onterechte penalty, maar die wordt zo matig ingeschoten dat keeper Dijkstra de bal klemvast kan pakken.

Die meevaller geeft DOS weer nieuwe moed, maar niet veel later counteren de Barnevelders naar de 1-3. Rob Knul is het eindstation van een snelle uitbraak van de blauwwitten. DOS laat het hoofd niet hangen, maar moet in deze fase van de wedstrijd meerdere boekingen incasseren van de kwistig met kaarten strooiende leidsman. Die moest zeker de reiskosten vanuit Heerenveen eruit halen. Een kwartier voor tijd heeft Öztürk een fijne actie in huis en kan het Barnevelder doel onder vuur nemen. Helaas voor hem belandt de bal via de doelman op de lat. Even later overkomt Bakker hetzelfde uit een vrije trap net buiten het strafschopgebied. Hiermee hebben de poelänten hun kruit verschoten. Kort voor tijd zet SDVB nog één keer aan en zet invaller Levi Smit de eindstand op het bord: 1-4.

Al met al een wedstrijd met twee gezichten. De tegenstander was voetballend veruit de betere, maar DOS liet in het eerste deel na de rust zien dat het op strijdlust een heel eind kan komen. Helaas waren de jongens pas kort voor rust wakker en konden zij vandaag niet voor een verrassing zorgen. Dat moet de komende weken anders, met SVZW, DZC '68 en Go-Ahead op het programma. Anders dreigt een zenuwslopend eind in de vorm van de nacompetitie. Laten we hopen dat we dat scenario kunnen ontlopen!

Door: Theo Heldoorn