Historie en ereleden

Op 21 december 1926 wordt bij de Noorderkerk in de Kamper wijk Brunnepe door een groep voetbalfanaten voetbalvereniging Door Oefening Sterk opgericht. De oprichters kiezen voor de clubkleuren geel/zwart. Het eerste speelveld van de club bevindt zich aan de Sint Nicolaasdijk. Na wat omzwervingen belandt DOS in 1937 in het Kamper stadspark op het legendarische terrein aan de Singel. Omdat de in de stadsgracht aanwezige eenden ook het veld aan de Singel frequent met een bezoekje vereren, krijgt DOS al spoedig een bijnaam: ‘de Poelänten’. Tijdens haar periode aan de Singel vormt het seizoen 1962-1963 het hoogtepunt van de club. De geel/zwarten zorgen dat seizoen voor een uitzonderlijke prestatie door ongeslagen de titel van de tweede klasse C – toen nog de hoogste amateurklasse – binnen te slepen. In de strijd om de zaterdagtitel moet DOS echter haar meerdere erkennen in Noordwijk en Spakenburg.

Na 35 jaar ruilt de club in 1972 het veld aan de Singel in voor sportpark De Maten. De jeugd uit de nabij gelegen nieuwbouwwijken omarmt de club massaal, waardoor de vereniging een enorme groei doormaakt. Na afloop van het seizoen 1976-1977 is het feest op De Maten. Sinds 1970 is de eerste klasse de hoogste klasse van het zaterdagvoetbal. Na jaren te hebben geacteerd in de tweede klasse bereiken de geel-zwarten op 7 mei 1977 na een 5-0 zege op het Zwolse Be Quick ’28 het Walhalla van het zaterdagvoetbal. Vier jaar later, in het seizoen 1980-1981, verbaast DOS vriend en vijand door volkomen onverwacht kampioen te worden. DOS klopt in een beslissingswedstrijd het hoger aangeslagen Bennekom na verlenging met 2-1. De koek is voor DOS nog niet op. Waar de geel/zwarten in 1963 nog jammerlijk faalden, daar slagen ze nu wel. Regerend landskampioen Noordwijk moet in de strijd om de zaterdagtitel buigen voor de dadendrang van de Kampenaren (2-1 en 0-0). DOS is zaterdagkampioen! In de strijd om de landstitel wordt DOS in Waalwijk overrompeld door R.K.C. (5-2), maar in Kampen zijn de rollen omgedraaid (4-1). In Veenendaal blijken de Waalwijkers in de noodzakelijk geworden beslissingswedstrijd echter duidelijk te sterk: 5-1. Dat DOS Kampen een club van uitersten is blijkt in het seizoen 1981-1982. De trotse kampioen degradeert voor het eerst in haar geschiedenis. Het verloren terrein wordt binnen een jaar goedgemaakt en de ploeg sluipt langzaam maar zeker terug naar de top van de eerste klasse. In 1988 is het opnieuw raak. Gedurende de competitie van 1987-1988 domineren de geel/zwarten en in Heerjansdam wordt de kampioensvlag gehesen na een 1-0 zege. De strijd om de zaterdagtitel wordt uitgevochten met IJsselmeervogels en Bennekom. Tijdens de laatste wedstrijd in en tegen Bennekom heeft DOS aan een punt voldoende om het succes van 1981 te evenaren. In een van de meest enerverende wedstrijden uit haar geschiedenis pakt DOS het noodzakelijke punt: 4-4. In de strijd om de landstitel bij de amateurs is De Treffers de tegenstander. Zowel in Kampen als in Groesbeek wordt het 1-1. Opnieuw mag DOS zich opmaken voor een beslissingswedstrijd. Enkele uren nadat het Nederlands elftal zich op 25 juni 1988 tot kampioen van Europa heeft laten kronen, beleeft DOS Kampen haar ‘finest hour’. In Raalte wordt De Treffers met 2-1 geklopt. De Brunneper volksclub heeft de trilogie vervolmaakt: afdelingstitel, kampioen zaterdagamateurs en algeheel amateurkampioen.

In 1992 en 1998 degradeert DOS, maar de karakterclub keert telkens na een seizoen terug op het hoogste niveau. Na de degradatie van 2000 duurt het een tijdje voordat het verloren terrein wordt goedgemaakt. Op 31 mei 2003 is het opnieuw zover. In een promotie-/degradatiewedstrijd tegen ONS Sneek dwingen de Poelänten promotie af naar de hoofdklasse. Met het nodige kunst- en vliegwerk weten de Kampenaren zich een vijftal seizoenen op het hoogste niveau te handhaven. Helaas valt op 3 mei 2008 het doek alsnog: DOS Kampen degradeert uit de hoofdklasse. Zeven seizoenen speelt DOS haar wedstrijden en de eerste klasse totdat het in het seizoen 2014-2015 degradeert naar de tweede klasse.

DOS Kampen staat verder bekend om haar goede jeugdopleiding en door de jaren heen heeft menig speler de overstap naar een BVO gemaakt. Jongens als Henrico en Jeroen Drost, Oguzhan Türk, Gerald van den Belt, Henry van der Vegt en Jaap Stam zijn de bekendste exponenten van de jeugdopleiding van DOS Kampen.

Erelijst DOS Kampen

  • Algeheel amateur landskampioen: 1988
  • Amateurkampioen zaterdag: 1981 en 1988
  • Afdelingskampioen: 1963, 1981 en 1988

Ereleden DOS Kampen

  • Henk Albers
  • Klaas Visser
  • Gert van 't Veen
  • Mennie Westra
  • Dick ten Hove
  • Andre Post
  • Jan van der Graaf
  • Geert Hooisma
  • Herman Vorsselman
Delen

# samen beter


  • gratis-kennismaken.pngword-lid-button.png

 

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!