Wedstrijdkarakteristieken Go-Ahead Kampen - DOS Kampen

Datum: 2 november 2019

Eindstand: 2-4
Ruststand: 2-0

Wedstrijdverslag:

Na meer dan vier jaar stond de enige echte stadsderby weer op het programma. Menig DOS supporter zal voorafgaande aan de wedstrijd nog wel eens terug hebben gedacht aan de 1-2 nederlaag op sportpark De Maten, waardoor DOS degradeerde naar de 2e klasse.

De spelers van de geelzwarten leken de wedstrijd niet meer scherp te hebben. De thuisploeg van trainer Marco Roelofsen won alle duels en legde veel meer energie in de wedstrijd. Dat het daarbij de randjes van het toelaatbare opzocht bleek al na minder dan een kwartier spelen. Sven Hellendoorn haalde vol door op de enkel van Erik Rotman, terwijl de bal al in geen velden of wegen meer in de buurt was. Erik kon niet verder en werd vervangen door Bas Adema. Hellendoorn had geluk dat de overtreding in het begin van de match werd gemaakt en kwam er met slechts geel genadig van af. Zo’n tien minuten later liet hij zich van de voetballende kant zien. Een prima pass van Michael Lanting werd door Hellendoorn scherp voorgezet. Wilbert Wessels was er als de kippen bij en tikte de bal achter Kevin Dijkstra binnen. Net na een half uur spelen werd de score verdubbeld. Bas liet zich vrij eenvoudig passeren door Samir Merraki. Met een fraai schot in de korte hoek verschalkte hij Kevin. DOS kreeg zo af en toe een kleine mogelijkheid, maar daar bleef het dan ook bij. De derby leek na 45 minuten voorbij. Dat moeten de spelers van Kowet in ieder geval gedacht hebben.

DOS kwam super gemotiveerd uit de kleedkamer en al binnen vijf minuten vielen er drie goede kansen te noteren. Het vizier stond nog niet goed afgesteld, maar de start van de tweede helft bood perspectief. In de 51e minuut was het wel raak. Een uitstekende dieptepass van Maurice Vespignani op Jochem van Putten leidde de goal in. Doelman Niek Bongers kwam te laat uit zijn goal en werd door Jochem omspeelt. Hij leek te ver naar buiten te zijn gedwongen, maar met uiterste precisie wist hij de bal toch tussen de doelpalen te krijgen. De belangrijke aansluitingstreffer was een feit. Go-Ahead was compleet van slag en was de grip op de wedstrijd kwijt. Het leek erop dat de spelers het naderende onheil al voelden aankomen. DOS was ontketend. In de 64e minuut bracht trainer Marcel Post Allan Bakker binnen de lijnen en zo werd de druk verder opgevoerd. Nog geen minuut later ging de bal op de stip nadat de bal duidelijk met de hand door invaller Niek van Enk werd meegenomen. De penalty werd feilloos door Bas binnen geschoten. DOS kwam in de 69e minuut goed weg. Een goed geplaatst schot van Lanting spatte boven op de lat weer het veld in. Toch lag het initiatief en het momentum absoluut bij de poelänten. Go-Ahead gaf veel ruimte weg en hanteerde veelvuldig de lange bal. De derde treffer van DOS viel in de 85e minuut. Keeper Bongers wist een inzet van Allan nog te pareren, maar in de rebound stond Jochem op de juiste plek. Hij schoot de bal hard tegen de touwen. In de extra tijd maakte Twan Knul vanaf de achterlijn op knappe wijze de vierde goal. Een terechte overwinning na een wedstrijd met twee gezichten.

DOS staat nu met tien punten keurig op de zevende plek. Kowet mag het met de helft van de punten doen en moet volgende week in de uitwedstrijd tegen KHC zien te winnen om niet in de gevarenzone te komen.

Zowel in het veld als buiten de lijnen had DOS de overhand. Met diverse mega spandoeken waren de trouwe en fanatieke supporters duidelijk meer zichtbaar. Na afloop werden de inspanningen van de supporters beloond. De spelersgroep vierde de zege met hun massale aanhang. Een prachtige dag (eerder op de dag won DOS 2 met 0-2 van Go-Ahead 2) voor iedereen die DOS een warm hart toedraagt.

Opstelling: Kevin Dijkstra, Erik Rotman (16e Bas Adema), Martijn Barneveld (79e Wim Snippe), Delano Rijke, Maurice Vespignani, William Jansen (64e Allan Bakker), Michel Kamphuis, Jochem van Putten, Frank Jansen, Cris Westerkamp, Twan Knul.

Door: Jan de Vries