Laan van Spitsbergen 2
7312CM
APELDOORN
tel. 055-8430737

Na vijftig minuten stond het prachtige scorebord in het nostalgische AGOVV stadion op 3-1. Wie alleen de wedstrijd van DOS vorige week thuis tegen Epe heeft gezien had er geen enkel geloof meer in gehad dat de geelzwarten nog in staat zouden zijn om deze achterstand om te zetten in een punt, laat staan een overwinning. En toch is dat wat er gebeurde.

Onder een heerlijk zonnetje werd er iets na drie uur afgetrapt en al in de eerste minuut kreeg DOS een mogelijkheid. Vanuit een door Allan Bakker genomen corner was Job ter Burg er als de kippen bij om van dichtbij in te tikken, maar de doelman was hem net voor. Het eerste gevaar van de thuisploeg liet niet lang op zich wachten en leek meteen tot een doelpunt te leiden maar de bal werd met de hand het doel ingeslagen. Arbiter Goutier had hier goed het oog op en gaf DOS een vrije bal. Hoe de aanval tot stand kwam liet wel de intenties van AGOVV zien en al in de 15e minuut viel op vrijwel gelijke wijze als de eerdere aanval, maar dit keer over links, wel een reglementair doelpunt. De bal werd vanuit het centrum naar links voor gespeeld. Van daaruit kon een voorzet vrijuit gegeven worden die door Steven van Es keurig achter Fariz Mesud werd binnen gekopt.

DOS leek niet van slag door de vroege achterstand en bleef haar eigen spel spelen. In de fase die volgde creëerde het via Vincent Huisman en Allan ook een paar redelijke kansen. De gelijkmaker hing in de lucht en die viel nog binnen het half uur. Een schitterende dieptepass van Robin Mulder op Allan lag aan de basis van de goal. Na een goede loopactie en aanname van de rappe buitenspeler volgde een voorzet op maat. Vincent wist de strakke en lage bal knap tegen de touwen te werken. Toch bleef het oppassen voor de uitvallen van AGOVV. Met name over rechts. Al vrij snel na de 1-1 kwam Marco Bosz helemaal vrij door. Zijn uithaal werd door Fariz onschadelijk gemaakt. In de 35e minuut leek DOS na een mooie aanval over veel schijven op voorsprong te komen. Een scherpe voorzet van rechts door Ayoub Lakhloufi werd tot twee keer toe door Vincent ingeschoten, maar beide doelpogingen werden door Patrick Jansen gekeerd.

De slotfase van de eerste helft was echter voor de blauwwitten. Na een kopkans van Jesse Perdon volgde in de 43e minuut een hoge bal vanaf rechts richting de zestienmeter. Van Es, die buitenspel stond, liet de bal bewust aan zich voorbij gaan. De DOS defensie dacht dus ook dat Goutier zou af fluiten maar die liet terecht doorgaan. Zo kon Fedde Timmer profiteren van de ruimte en met een cross ingeschoten bal passeerde hij Fariz en stond AGOVV opnieuw op voorsprong.

Al vrij snel na de theepauze leek de genadeslag voor DOS te worden toegebracht. Een verre ingooi in het strafschopgebied werd niet goed weggewerkt. De bal kwam voor de voeten van Perdon die de bal hoog in de touwen schoot.

Opnieuw bleef DOS rustig en leek het te geloven in een goede afloop. Met een positieve mindset en bovendien een hoop inzet en strijd ging het op zoek naar de aansluitingstreffer. En die viel al snel. Dit keer was het AGOVV die de bal niet uit haar eigen zestienmeter wist te krijgen. De bal kwam voor de voeten van Ayoub en met een droge uithaal schoof hij de bal onder de keeper door.

Wat volgde was een boeiend duel dat op en neer golfde en wat beide teams enorm veel energie kostte. Kansen en doelpunten bleven in deze fase uit. Die werden door DOS bewaard tot het laatste kwartier. In de 76e minuut viel de gelijkmaker. Een hoge bal viel diep in het strafschopgebied van AGOVV. Job was meegegaan in de aanval en stond exact op de juiste plek. Hij bedacht zich niet en zijn uithaal kwam perfect boven in de verre kruising terecht. De tank bij de thuisploeg was leeg en DOS voelde dat er meer mogelijk was. En dat bleek ook. In de 83e minuut werd het spel door de poelänten van rechts van de zestienmeter van AGOVV verplaatst naar links. Allan leverde een prima voorzet af op de inkomende Vincent die de bal achter de ingevallen doelman Ralph Bultman wist te koppen. In de extra tijd had DOS nogmaals moeten scoren, maar uiteindelijk maalde daar natuurlijk niemand om.

Al met al een zeer enerverend en boeiend duel waar DOS als winnaar uitkwam. Een belangrijke zege. Uiteraard levert dit drie cruciale punten op en aansluiting bij de subtop. Nog meer van belang is het vertrouwen dat het elftal hieruit kan putten. DOS kan prima voetballen, dat is bekend. Als iedereen daar een flinke dosis daadkracht en inzet aan toevoegt dan kunnen de tegenstanders aankomende weken hun borst nat maken. De eerstvolgende tegenstanders komen uit Zwolle te weten WVF en daarna SVI. Kwalitatief goede ploegen die bekend staan om hun mentaliteit en inzet. Het beloven interessante wedstrijden te worden.

Opstelling DOS Kampen: Fariz Mesud, Job ter Burg, Nick Hendriks, Robin Mulder (58e Toine Mulder), Lenhard de Velde, Klaas Jan Mulder, Steyn van Ark, Matthijs de Blok (46e Martijn Barneveld), Ayoub Lakhloufi, Vincent Huisman en Allan Bakker.

Door: Jan de Vries

Klik hier om naar de samenvatting van de wedstrijd te gaan.