Bergweg 3
8271CC
IJSSELMUIDEN
tel. 038-3327076

Onder prachtige weersomstandigheden en in aanwezigheid van circa 2.000 bezoekers zat of stond iedereen er klaar voor. Nadat de rookdampen waren opgetrokken kon de strijd dan om 18.10 uur eindelijk beginnen. Al na exact 60 seconden diende zich een kans aan voor DOS. Een prima geplaatst schot door Matthijs de Blok kon met moeite door Roy van Dyk tot corner worden getikt. Een afstandsschot van Allan Bakker in de 8e minuut ging nipt over de kruising. Twee minuten later stuurde Martijn Barneveld met een afgemeten trap Vincent Huisman de diepte in. Hij omspeelt in de zestienmeter Van Dyk maar wordt daarbij wel naar buiten gedrongen. Zijn schot beland dan ook in het zijnet. Met de te nemen uittrap gaat het direct mis. Allan verovert de bal en lobt het werktuig perfect over de doelman heen.

Ook na de snelle voorsprong blijft DOS de bovenliggende partij. IJVV komt er niet aan te pas en na een paar minuten ontsnapt de thuisploeg na een hachelijk moment in het strafschopgebied. Als in de 22e minuut IJVV zich voor het eerst laat zien in het zestienmeter gebied van de geelzwarten weet juist DOS optimaal te profiteren. Nick Hendriks werkt de bal weg en vanaf eigen helft rent Vincent achter de bal aan. Hij stormt de zestien binnen, schermt de bal uitstekend af en schiet de bal vervolgens laag en strak in de verre hoek tegen de touwen. In de laatste fase voor rust laat DOS de teugels wat vieren en komt IJVV af en toe tot mogelijkheden. De meest dreigende situatie komt van Kelvin Groothand. Na een afgeslagen hoekschop krult hij met een fraai schot de bal richting de tweede paal. Fariz zit er nog net aan en via de lat komt DOS met de schrik vrij. Ook Luc Kalter laat even later van zich spreken. Na een combinatie neemt hij Fariz onder schot. De keeper weet de bal tot corner te pareren.

Na rust blijft het spelbeeld onveranderd. DOS is de bovenliggende partij en komt geen moment in gevaar. Na circa tien minuten laten de poelänten zich voor het eerst dreigend zien. Na goed werk van Matthijs komt de bal bij Robin Mulder. Zijn uithaal kan net op tijd door Van Dyk onschadelijk worden gemaakt. Even later bedient de ingevallen Rick Diender met een goede pass Steyn van Ark. Ook zijn doelpoging wordt door Roy met één hand gered. In de 65e minuut moet DOS op 0-3 komen. Een prima combinatie in de zestienmeter tussen Matthijs en Allan moet eigenlijk door Matthijs worden afgerond. Hij speelt de bal echter terug op Allan. Zijn inzet wordt via het lichaam van Van Dyk tot hoekschop gedegradeerd. Drie minuten later is het alsnog raak. Na balverlies van IJVV behoudt Robin het overzicht en speelt hij de bal breed op Allan. Hij schiet de bal snoeihard in het dak van de goal.

Het mooiste doelpunt van de wedstrijd moet dan nog geproduceerd worden. In de 79e minuut komt de bal in de voeten van Twan Knul. Na ongeveer een afwezigheid van drie maanden maakt de behendige aanvaller weer zijn eerste minuten. Twan draait zich vrij en geeft de bal mee aan Steyn, die vervolgens breed speelt op de eveneens ingevallen Ayoub Lakhloufi. Zijn schot is onhoudbaar en wordt verwoestend in de verre kruising binnen geschoten.

De goed fluitende arbiter M. van Laar zag geen reden om extra tijd bij te trekken en floot de eenzijdige derby na negentig minuten af. De DOS spelers omhelsden elkaar en hadden vooraf vast en zeker meer tegenstand verwacht. Daarna bedankten de spelers het massaal meegekomen trouwe DOS publiek.

Volgende week zal het zeker niet zo gemakkelijk gaan. Dat staat op voorhand vast. Dan speelt DOS thuis tegen koploper Hierden.

Opstelling DOS Kampen: Fariz Mesud, Job ter Burg, Martijn Barneveld, Nick Hendriks (70e Toine Mulder), Robin Mulder, Lenhard de Velde, Klaas Jan Mulder (58e Rick Diender), Steyn van Ark, Matthijs de Blok (70e Ayoub Lakhloufi) Allan Bakker (70e Twan Knul), Vincent Huisman (78e Timo Petersen).

Door: Jan de Vries

Klik hier om naar de samenvatting van de wedstrijd te gaan.

Klik hier voor beelden van de sfeeracties van de DOS Ultra's rondom de IJsselderby.